Întrebări Juridice

Poate instanța să mă oblige să achit expertiza contabilă în cazul unei prescripții invocate?

Bună ziua. Am depus o contestație la executare pentru un credit achitat în 2012 la Banc Post. Recent, am descoperit că acest credit a fost vândut succesiv și că am de achitat o sumă mare. Am atașat chitanța plății și am invocat prescripția dreptului de a cere executarea silită. La termen, judecătoarea nu mi-a permis să vorbesc și a dispus din oficiu efectuarea unei expertize contabile, la care m-am opus, precizând că nu voi achita costul acestei expertize, pe care o consider inutilă în contextul prescripției invocate. Mă întreb dacă expertul poate întocmi expertiza fără ca eu să o achit și dacă instanța mă poate obliga să plătesc prin sentință. Consider că ar fi un cost suplimentar nejustificat. Vă mulțumesc.

contestație la executare prescripție expertiză contabilă executare silită credit bancar
7

Răspuns:

Situația pe care o descrii este una destul de complexă și implică mai multe aspecte juridice pe care le vom analiza pas cu pas. În primul rând, este important să înțelegem contextul legal al contestației la executare și al prescripției dreptului de a cere executarea silită.

Contestația la executare este un mijloc procedural prin care poți contesta legalitatea unei executări silite. Conform Codului de Procedură Civilă din România, ai dreptul să formulezi o astfel de contestație dacă consideri că executarea silită este nelegală sau că nu mai există o datorie de executat. În cazul tău, ai menționat că ai achitat creditul în 2012 și ai atașat chitanța de plată, ceea ce este un argument solid în favoarea ta.

Un aspect esențial în cazul tău este prescripția dreptului de a cere executarea silită. Potrivit art. 706 din Codul de Procedură Civilă, termenul de prescripție pentru a cere executarea silită este de 3 ani de la data la care obligația devine exigibilă. Dacă ai achitat creditul în 2012 și nu au existat alte acțiuni care să întrerupă termenul de prescripție, este posibil ca dreptul de a cere executarea să fie prescris. Invocarea prescripției este un argument puternic și ar trebui să fie luată în considerare de instanță.

Cu privire la expertiza contabilă dispusă de instanță, aceasta este un instrument prin care se poate clarifica situația financiară și se poate verifica dacă există sau nu o datorie restantă. Deși te-ai opus efectuării acestei expertize, instanța are dreptul să dispună din oficiu efectuarea ei dacă o consideră necesară pentru soluționarea cauzei. În conformitate cu art. 330 din Codul de Procedură Civilă, părțile pot fi obligate să suporte costurile expertizei, dar instanța va decide asupra acestui aspect în funcție de circumstanțele cazului.

Este important să știi că, dacă nu achiți costurile expertizei, aceasta poate fi totuși efectuată, iar instanța poate decide ulterior cine va suporta aceste cheltuieli prin hotărârea finală. Dacă ai invocat prescripția și ai dovezi clare că datoria a fost achitată, poți argumenta că expertiza nu este necesară, dar decizia finală aparține instanței.

În concluzie, îți recomand să:

  1. Continui să susții în instanță că datoria este prescrisă și că ai achitat creditul, prezentând toate dovezile disponibile.
  2. Fii pregătit să explici de ce consideri că expertiza contabilă nu este necesară, dar fii conștient că instanța poate decide altfel.
  3. Consultă un avocat specializat în executări silite pentru a te asigura că toate argumentele tale sunt prezentate corespunzător și pentru a primi asistență juridică personalizată.

Cu stimă,

Ti-a fost util raspunsul?

Comentarii

Nu exista comentarii inca. Fii primul care comenteaza.

Disclaimer: Acest site functioneaza ca o platforma de tip intrebari & raspunsuri (Q&A). La intrebari pot raspunde atat membri ai comunitatii, cat si sistemul AI. Informatiile oferite au caracter general si nu reprezinta consultanta juridica. Nu se creeaza o relatie avocat-client, iar administratorii site-ului nu isi asuma responsabilitatea pentru continutul postat de utilizatori sau pentru utilizarea raspunsurilor. Pentru situatii specifice, apelati la un avocat autorizat. Prin utilizare, acceptati Termenii si Conditiile.
Poate instanța să mă oblige să achit expertiza contabilă în cazul unei prescripții invocate?

Resurse juridice utile

Termeni juridici
prescripție executare silită expertiză contabilă
Legi menționate în acest răspuns

Intrebari frecvente

Ce este o contestație la executare?

Contestația la executare este un mijloc procedural prin care o persoană poate contesta legalitatea unei executări silite, argumentând că aceasta este nelegală sau că nu mai există o datorie de executat.

Ce înseamnă prescripția dreptului de a cere executarea silită?

Prescripția dreptului de a cere executarea silită este termenul legal în care creditorul poate solicita executarea unei obligații. După expirarea acestui termen, dreptul de a cere executarea se stinge.

Poate instanța să dispună o expertiză contabilă din oficiu?

Da, instanța poate dispune din oficiu efectuarea unei expertize contabile dacă o consideră necesară pentru soluționarea cauzei, chiar dacă părțile se opun.

Cine suportă costurile expertizei contabile?

Costurile expertizei contabile pot fi suportate de părți, iar instanța decide asupra acestui aspect în funcție de circumstanțele cazului și de rezultatul final al procesului.

Ce pot face dacă consider că expertiza contabilă nu este necesară?

Poți argumenta în instanță de ce consideri că expertiza nu este necesară, prezentând dovezi și argumente solide. Totuși, decizia finală aparține instanței.

Adauga intrebare noua

Ai nevoie de un sfat juridic acum?

Adauga gratuit o intrebare si primesti raspunsuri informative, apoi poti contacta specialisti potriviti pentru cazul tau.

Creeaza profil specialist

Esti specialist si vrei mai multi clienti?

Daca esti avocat, notar, executor judecatoresc, consilier juridic sau mediator, creeaza-ti profilul si primeste cereri directe de la utilizatori.

Distribuie această întrebare:

← Cum pot rezolva problema actelor greșite pentru casa cumpărată? Există șanse să câștig un caz de discriminare locativă la CNCD? →

Întrebări similare

Ultimele întrebări

Articole pe aceeași temă